Joi, 9 februarie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor Ghetoul din Chișinău. 1941 -1942 de Paul A.Shapiro, cu o cronologie de Radu Ioanid și Brewster Chamberlin, apărut la editura Curtea Veche. Traducere din engleză de Nicolae Drăgușan.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor, Paul A.Shapiro (SUA), vor participa:
Igor Cașu, istoric
Diana Dumitru, istoric
Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (București)
Moderator: Gheorghe Erizanu, scriitor, director al Editurii Cartier
Ghetoul din Chișinău, 1941-1942, este un prim studiu cuprinzător asupra evenimentelor istorice prea puțin cunoscute, legate de crearea, administrarea și lichidarea ghetoului din Chișinău, în primele luni de după atacul din iunie 1941 al forțelor Axei împotriva Uniunii Sovietice (Operațiunea „Barbarossa”). Omorurile în masă desfășurate în timpul înaintării comune, româno-germane, către Chișinău, capitala Basarabiei, după un an de stăpânire sovietică, au fost urmate de împușcarea a mii de evrei chiar pe străzile orașului, în primele zile de după restabilirea administrației românești. Cei care au supraviețuit și acestei etape au fost inghesuiți într-un ghetou, persecutați și lichidați treptat, pâna la sfârșitul acelui an, 1941.
Adeseori lăsată în umbră de pogromurile petrecute concomitent în Germania și Polonia, istoria Holocaustului din România, inclusiv tot ce s-a întâmplat în Basarabia (teritoriul aproximativ al Republicii Moldova de astăzi), a fost trecut sub tăcere în deceniile comuniste, prin negare și prin politici de blocare a accesului la documentele din perioada războiului. Cartea de față este rezultatul unei cercetări îndelungate, care a început cu misiunea lui Paul A. Shapiro în România post-decembristă, ca reprezentant al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, care a obținut acces la toate aceste documente.
Paul A. SHAPIRO este Director de Afaceri Internaționale și Director Emeritus al Centrului Jack, Joseph și Morton Mandel pentru Studii Avansate despre Holocaust, de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite. Este autorul unor studii despre politica și fascismul din România interbelică. A fost membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România și membru al echipelor de conducere ale periodicelor Journal of International Affairs și Problems of Communism.
Gânduri bune,
Mircea Voinea,
redactor PR
Intră în cărți pe www.cartier.md
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier
și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier