10 cărți ale anului 2015, recomandările Cartier

10 cărți ale anului 2015, recomandările Cartier

  1. Revolta lui Atlas (3 volume) de Ayn Rand

Deoarece „unii dintre voi nu vor ști niciodată cine este John Galt”. Chiar dintre cei care vor citi cea mai importantă carte americană postbelică. Pe de altă parte, unii, puțini, îl vor descoperi pe Galt. Își vor deschide frumusețea caracterului și vor deveni oameni care își vor lua viața în propriile mâini. Și vor schimba lumea. Întâi lumea lor. Apoi a celor care nu vor ști niciodată cine este John Galt.

 

 

 

  1. Chișinăul nostru necunoscut de Iurie Colesnic

Poate fi deschisă la orice pagină. Admirate imaginile de epocă. Citit textul despre oameni care au făcut Chișinăul de altădată. Cel frumos. Și care a rămas doar în amintiri.

 

 

 

 

 

 

  1. Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-Al Doilea Război Mondial de Anna W.Wittmann

Pentru a avea o imagine completă a istoriei. Pentru a înțelege cum firescul unui sat transilvănean poate fi rupt de istorie. Noi cunoaștem poveștile eroizante despre partizanii lui Tito, dar nu cunoaștem viața cotidiană al celor care au luptat împotriva partizanilor iugoslavi. Cartea a apărut inițial în engleză, a fost tradusă în germană. Apărută acu și în română. Alături de „Moi vospominania” a lui Nikulin, „Coșamr în Balcani” este una dintre cele mai bune și sincere cărți despre Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

  1. Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori de Vladimir Beșleagă

Dacă nu era preotul beat din satul Mălăiești, probabil, astăzi am fi avut scriitorul Adolf Beșleagă. A fost o carte scrisă ca un exercițiu de memorie. Vladimir Beșleagă nu s-a gândit niciodată s-o publice. De aia sinceritatea ei trece peste tot ce s-a scris la noi.

 

 

 

 

 

  1. Balada celor cinci motănași de Ion Druță

Este o bijuterie editorială. Textul e cunoscut și este unul dintre cele mai frumoase pentru copii. Imaginile Mihaelei Paraschivu îi dau o altă perspectivă vizuală. Cartea a intrat în top 26 cele mai frumoase cărți românești ale anului 2015.

 

 

 

 

  1. Zece femei de Al. Cistelecan

Al. Cistelecan este cel mai temut critic literar român de poezie. Zece femei e o carte răzbunare a criticului literar pentru poezia de raftul doi ale celor zece poete și o dezvăluire sarcastică, plină de humor, pentru biografia amoroasă și romanțată de raftul întâi ale femeilor care au făcut poezie pe lângă marii poeți ai timpului.

 

 

 

 

  1. Opera poetică în 2 volume de Grigore Vieru. Ediție îngrijită de Em.Galaicu-Păun și Dorin Onofrei

Este o antologie făcută după modelul clasic. Cu cele mai bune poeme din cărțile poetului, cronologic. Cu confruntări pe edițiile princeps, cu strofe descoperite doar în primele ediții, cu poeme excelente uitate de poet în presa vremii. E o ediție canonică cum arareori apar astăzi.

 

 

 

 

  1. Portret de grup și Portret de grup după 20 de ani. Două antologii de Eugen Lungu

Eugen Lungu ar fi trebuit să fie criticul generației Dabija. Dar el a părăsit propria generație, ca vârstă, și a dat girul Generației 80. Portret de grup este la ediția a doua, la douăzeci de ani, după prima antologie de poezie românească din Basarabia, care avea, pe bune, și subtitlul „O ală imagine a poeziei basarabene”. Al doilea volum completează cu cele mai frumoase poezii scrise ulterior de generația Cioclea, Ciornei, Popa. E pentru îndrăgostiții de poezie. Și pentru a simți trecerea timpului. Și a prețui timpul.

 

 

 

 

  1. Era Extremelor. O istorie a secolului XX: 1914 — 1991 de Eric Hobsbawm

Pentru că nimeni n-a scris mai personal și mai bine o sinteză a istoriei secolului XX. Pentru că Hobsbawm a fost unul dintre cei mai importanți istorici britanici ai secolului XX. Pentru că a fost printre puținii istorici britanici cu viziuni de stânga. Pentru că e scrisă excelent. Este continuarea marii opere a lui Hobsbawm, care mai conține trei volume pentru anii 1789 – 1914 (Era Revoluției, Era Capitalului, Era Imperiului).

 

 

 

  1. Coranul

Pentru a ști că ISIS-ul, actele teroriste și propaganda violenței nu are nimic comun cu religia.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*