Politici publice complexe de Igor Munteanu, la Librăria din Centru

Politici publice complexe  de Igor Munteanu, la Librăria din Centru

Joi, 4 februarie crt., la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Politici publice complexe. Tehnici și repere de Igor Munteanu, apărut la Editura Cartier.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.

Alături de autor vor participa:
Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române;
Mariana Iatcho, profesor Politici Publice la ASEM, Dr Sociologie la Universitatea din Madrid;
Prof. abilitat Marian Zulean, socilog, decan asociat, Facultatea de Administrație Publică și Afaceri, Universitatea din București.

Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier
Deciziile luate de guverne implică costuri și beneficii. Felul în care răspund autoritățile la nevoile și așteptările unei populații poate fi dezastruos, dar și benefic pentru numeroșii săi actori, formând o bogată textură de motive politice și economice, sociale și culturale, care creează contextul oricărui tip de intervenții guvernamentale. Complexitatea acestor legături formale și informale reprezintă obiectul central al acestei publicații, care-și propune să ofere cititorilor săi o fascinantă colecție de perspective asupra luării deciziilor în sectorul public, al ciclurilor politicii publice, al paradigmelor care descriu interacțiunea adaptivă dintre actori, decidenți și grupuri de interese, ca actori raționali. Cei care-și doresc ca aceste intervenții să-și atingă scopul propus într-o lume tot mai complexă ar trebui să învețe a evalua aceste decizii prin criterii de eficiență, eficacitate, oportunitate, echitate, prin care putem identifica și interpreta date relevante și alternative existente.

Studiul îmbină trei aspecte majore ale procesului politic: autoritățile guvernamentale și procesul de luare a deciziilor, teoriile și metodele analizei politice, dar și alegerile pe care le facem ca entități colective (familii, comunități, populații, națiuni) cu privire la diverse politici publice la orice nivel de guvernare. Aplicarea instrumentelor de analiză politică ajută la interpretarea unor complexe date sociale sau argumente, la evaluarea unor cursuri concurente de acțiune și intervenție în sectorul afacerilor publice, ajutându-ne să anticipăm consecințele alegeri. Numeroasele studii de caz completează armonios logica acestui studiu, ilustrând astfel dificultățile analizelor politice și valoarea lor în procesul de schimbare ori de continuitate și inerție în contextul societăților moderne.

 

 
IGOR MUNTEANU și-a început cariera profesională după absolvirea Școlii naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din România (1990-1992), în Administrația prezidențială a primului președinte din Republica Moldova (Președintele Mircea Snegur). Studiile de licență le-a făcut în jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Ulterior, studiile masterale de Administrație și Științe Politice au fost urmate de studii doctorale la ULIM (2000-2003). În perioada anilor 1994-1996, Igor Munteanu a contribuit la deschiderea și administrarea Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES) la Chișinău. Între anii 1996-1999 editează revista ”Arena Politicii” în calitate de Redactor-șef-adjunct. Din 1993, contribuie la înființarea și dezvoltarea unuia dintre primele think tank-uri din RM, Fundația Viitorul, cunoscută astăzi cu numele de IDIS Viitorul (Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale). Pe parcurs, I.Munteanu contribuie activ la o serie de reviste internaționale, cooperând în special cu RFERL, RFI, Vocea Americii, făcând parte din diverse colegii internaționale. Este membru al colegiului editorial al revistei SEER (Journal of Social and Labor Affairs), și Membru al Consiliului BTD (Balkan Trust for Democracy), BSTF (Black Sea Trust Fund) în 2006-2009.
Din 2003 până în 2008, participă în calitate de expert independent în cadrul Comisiei Instituționale al Consiliului Europei (CoE), participând la monitorizarea, scrierea și prezentarea unor rapoarte de țară în domeniul autonomiei locale și regionale. A conferențiat cursuri de politici publice la ASEM (2006-2008) și ULIM (2015). În august, 2012 a absolvit un program de educație executivă la Universitatea Harvard (Kennedy School of Government). În perioada 2010-2015, a exercitat funcția de Ambasador E.P. la Washington, cu atribuții de Ambasador itinerant pentru Canada (2010-2013) și Mexic (2011-2015). Igor Munteanu este autor al mai multor monografii și lucrări colective științifice, apărute în RM și în străinătate. Exercită funcția de Președinte al Consiliului Administrativ al IDIS și, totodată, a deținut în anul 2015 funcția d Vice Rector pentru Cooperare Internațională și Parteneriate Academice al ULIM.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*