Joi, 4 februarie crt., la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Politici publice complexe. Tehnici și repere de Igor Munteanu, apărut la Editura Cartier.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române;
Mariana Iatcho, profesor Politici Publice la ASEM, Dr Sociologie la Universitatea din Madrid;
Prof. abilitat Marian Zulean, socilog, decan asociat, Facultatea de Administrație Publică și Afaceri, Universitatea din București.
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier
Deciziile luate de guverne implică costuri și beneficii. Felul în care răspund autoritățile la nevoile și așteptările unei populații poate fi dezastruos, dar și benefic pentru numeroșii săi actori, formând o bogată textură de motive politice și economice, sociale și culturale, care creează contextul oricărui tip de intervenții guvernamentale. Complexitatea acestor legături formale și informale reprezintă obiectul central al acestei publicații, care-și propune să ofere cititorilor săi o fascinantă colecție de perspective asupra luării deciziilor în sectorul public, al ciclurilor politicii publice, al paradigmelor care descriu interacțiunea adaptivă dintre actori, decidenți și grupuri de interese, ca actori raționali. Cei care-și doresc ca aceste intervenții să-și atingă scopul propus într-o lume tot mai complexă ar trebui să învețe a evalua aceste decizii prin criterii de eficiență, eficacitate, oportunitate, echitate, prin care putem identifica și interpreta date relevante și alternative existente.
Studiul îmbină trei aspecte majore ale procesului politic: autoritățile guvernamentale și procesul de luare a deciziilor, teoriile și metodele analizei politice, dar și alegerile pe care le facem ca entități colective (familii, comunități, populații, națiuni) cu privire la diverse politici publice la orice nivel de guvernare. Aplicarea instrumentelor de analiză politică ajută la interpretarea unor complexe date sociale sau argumente, la evaluarea unor cursuri concurente de acțiune și intervenție în sectorul afacerilor publice, ajutându-ne să anticipăm consecințele alegeri. Numeroasele studii de caz completează armonios logica acestui studiu, ilustrând astfel dificultățile analizelor politice și valoarea lor în procesul de schimbare ori de continuitate și inerție în contextul societăților moderne.
Din 2003 până în 2008, participă în calitate de expert independent în cadrul Comisiei Instituționale al Consiliului Europei (CoE), participând la monitorizarea, scrierea și prezentarea unor rapoarte de țară în domeniul autonomiei locale și regionale. A conferențiat cursuri de politici publice la ASEM (2006-2008) și ULIM (2015). În august, 2012 a absolvit un program de educație executivă la Universitatea Harvard (Kennedy School of Government). În perioada 2010-2015, a exercitat funcția de Ambasador E.P. la Washington, cu atribuții de Ambasador itinerant pentru Canada (2010-2013) și Mexic (2011-2015). Igor Munteanu este autor al mai multor monografii și lucrări colective științifice, apărute în RM și în străinătate. Exercită funcția de Președinte al Consiliului Administrativ al IDIS și, totodată, a deținut în anul 2015 funcția d Vice Rector pentru Cooperare Internațională și Parteneriate Academice al ULIM.