Top 10 cele mai vândute cărți Cartier la Gaudeamus 2015

Top 10 cele mai vândute cărți Cartier la Gaudeamus 2015

1. Un președinte împotriva României de Radu Portocală (colecția Rotonda).
Broșată, 152 pag. Preț: 22 RON
„Românii sunt un popor fără memorie, iar această tară – cum altfel i-am putea spune? – se află la originea multora dintre nenorocirile care se abat asupra lor. Mai mult: ei refuză memoria, îndărătnicindu-se să creadă că trecutul poate fi mereu replămădit în funcţie de capriciile şi de fantasmele prezentului. Românii devin astfel un popor orwellian în toată accepţia tragică, înăbuşitoare a cuvântului, iar România apare ca singurul loc din lume în care trecutul e doar o consecinţă discutabilă a prezentului.”
(Radu Portocală)
2. Coșmar în Balcani.
Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial după relatările lui Friedrich (Fred) Umbrich de Anna M.Wittmann. Traducere din engleză de Tatiana Dragomir. Cu o prefață de Emil Hurezeanu  (colecția Cartier istoric). Legată, 448 pag. Preț: 49 RON
 „Dar iată, miracolul mai este posibil, în încrucişarea dintre realitate, destin, document, literatură, microistorie, istorie şi postistorie.
În cazul nostru, el se numeşte Coşmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial. Fred Umbrich s-a destăinuit doamnei dr. Anna M. Wittmann, o distinsă autoare canadiană, cercetătoare a fenomenului coloniilor penitenciare, de la Auschwitz la Gulag, inclusiv în extensiile lor din istoria recentă.
Miracolul acesta este în primul rând realitate, spuneam. Un tânăr sas din Belleschdorf, Idiciu în limba română, de lângă Mediaş, este recrutat în 1943 în Waffen SS, Divizia de Vânători de Munte „Prinz Eugen”. În acest corp de armată de sumbră rezonanţă au luptat şi mai ales au murit, în Balcani, în luptele împotriva partizanilor iugoslavi, îndeosebi saşi şi şvabi din Transilvania, Banatul românesc, Ungaria şi Serbia.”
 (Emil Hurezeanu)
 
3. Tradiții la superofertă.
Între socoteala din agenție și cea de la raft de Florin Dumitrescu (colecția Cartier antropologic). Broșată, 192 pag. Preț: 27 RON
 „Deviza antropologiei alimentației, o societate într-o farfurie, nu este nici gratuită, nici pretențioasă. O alimentație într-o reclamă nu este altceva decât prelungirea la fel de îndreptățită a primei devize atunci când societatea cu pricina este una de piață. Îmbinând o cunoaștere de publicitar, o experiență de cumpărător și o perspectivă de antropolog, Florin Dumitrescu citește pentru noi etichetele publicității alimentare pentru a ne explica de ce și cum s-a născut acest trend relativ recent al produselor tradiționale și cum se face marketizarea acestuia.”
(Vintilă Mihăilescu)
 
4. Revolta lui Atlas (Noncontradicția, Ori-ori) de Ayn Rand (colecția Cartier clasic).
Legată, supracopertă, 424 pag., 464 pag. Preț: 49 RON/49 RON
Revolta lui Atlas este un elogiu adus vieţii şi fericirii. Justiţia este necruţătoare. Indivizii creativi, urmărirea neabătută a scopurilor şi bunul-simţ îşi găsesc aici satisfacţia şi împlinirea. Paraziţii care se îndepărtează mereu de scopuri şi de raţiune îşi află sfârşitul, aşa cum se şi cuvine.”
(Alan Greenspan)
5. Era Extremelor.
O istorie a secolului XX (1914 – 1989), ediția a II-a de Eric Hobsbawm, (colecția Cartier istoric). Traducere din engleză de Liliana Ionescu. Preț: 59 RON
„Nu știm unde mergem. Știm doar că istoria ne-a adus în acest punct și – dacă cititorii împărtășesc și sunt de acord cu argumentația acestei cărți – știm și de ce. Oricum, un lucru este cert. Dacă omenirea urmează să aibă un viitor recognoscibil, aceasta nu se poate face prin prelungirea trecutului sau prezentului. Dacă încercăm să construim cel
de-al treilea mileniu pe această bază, vom eșua. Iar prețul eșecului, adică alternativa la o societate schimbată, este întunericul.”
(Eric Hobsbawm)
6. Dușmanul de clasă.
Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956, ediția a II-a de Igor Cașu (colecția Cartier istoric). Legată,  388 pag. Preț: 49 RON
 „Deopotrivă erudită și accesibilă, impresionanta sinteză oferită de Igor Cașu vine să umple un gol istoriografic regretabil și nejustificat.
Acum nu va mai fi posibil să spui: n-am știut ori nu cunosc subiectul. (…) Nu se lasă influențat de acele mode care pun accentul pe o istoricitate impersonală, pe social în detrimentul politicului, ca și cum cele două ar putea fi cumva separate. În Moldova sovietizată politicul a dictat toate opțiunile sociale, economice, culturale. Dacă nu acceptăm acest fapt, neglijăm chiar natura sistemului. Iar politicul era el însușii impregnat de ideologie.”
(Vladimir Tismăneanu)
7. Chișinăul nostru necunoscut de Iurie Colesnic (colecția C(art)ier).
Legată, 632 pag. Preț: 69 RON
„Dincolo de oraşul marilor clădiri, dincolo de celebrele conace şi vile pe care le înalţă oamenii bogaţi din Republica Moldova, există un alt Chişinău, nevăzut, neauzit, dar intuit de acei care iubesc trecutul şi mult regretat de cei care cred că frumuseţea este eternă, iar arhitectura este una din matricele care pot păstra această frumuseţe, dăruindu-i eternitatea.”
(Iurie Colesnic)
8. Alfabetul cu povești  de Lică Sainciuc. (Colecția Cartier codobelc). Legată, 108 pagini, 33RON
„Cine nu l-a cunoscut în copilărie — uneori chiar fără să știe — pe Lică Sainciuc, de fapt, nici nu s-a născut — așa se glumește la Chișinău. Nicio literă de alfabet nu a intrat în mintea mei multor generații de copii fără ca, mai întâi, să se regăsească în culoare, în desen, în fascinanta pictură a acestui artist de la Chișinău.”
(BBC, 2005)
 
9. Basarabia.
Coloniștii germani de la Marea Neagră de Ute Schmidt (cARTier). Traducere din germană de Cristina Chiriac-Grossu. Legată, 420 pag. Preț: 73 RON
„În anul 1813, țarul Alexandru I a invitat coloniști germani să se stabilească la Marea Neagră. Pe parcursul a cinci-șase generații, originari preponderent din Prusia și Germania de Sud-Vest, imigranții au creat o comunitate prosperă. Fiind o minoritate mică într-o diversitate etnică și religioasă pestriță, ei au trăit în bună vecinătate cu moldovenii, rușii, ucrainenii, bulgarii, evreii și cu alte grupuri. În 1918 Basarabia a revenit României. Repatrierea germanilor din toamna anului 1940 a marcat sfârșitul istoriei lor de 125 de ani de colonizare.”
10. Zece femei de Al.Cistelecan (colecția Rotonda).
Broșată, 160 pag. Preț: 23 RON
„De   câțiva  ani  încoace,  Al.  Cistelecan,  admirat  unanim  pentru subtilele intuiții și judecăți privind spațiul poetic românesc, dar dedat,  nu mai puțin, unui soi de mic narcisism ținând de o anume caligrafie manieristă a expresiei, a publicat în presa literară o suită de profiluri de doamne  lirice  transilvane,  dezgropate  din  fișiere îngălbenite de biblioteci, de unde nu le-a mai scos aproape nimeni și  nici nu prea mai aveau șansa să fie scoase. (…) presupusul temut călău surâde și se amuză în timpul execuției, nu mai puțin atent la baletul său de pe eșafod ori   la   dexteritățile cu care-și  mânuiește instrumentele chirurgicale. E, pe deasupra, un bonom și un tandru.”

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*