Noutăți Cartier august 2017

Noutăți Cartier august 2017

Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor de Adrian Schiop (Colecția Cartier antropologic).  Broșată, 260 pag. Preț: 14 RON/ 64 MDL. Cofinanțată de AFCN.

 

 „Am ales tema asta pentru că mă pasiona, aveam senzaţia că stăpânesc oarecum subiectul şi de-aia m-am băgat. A fost un job de vis – să iei bani ca să stai prin crâşme sau cluburi şi să vorbeşti cu lăutari şi fani. Cât te ţine ficatul, să-l tot faci. Concluzii? Că e muzica băieţilor răi din România, a bagabonţilor, băieţii de la colţul străzii, şi a şmecherilor, tipii cu conexiuni mafiote. Că stă într-o măsură semnificativă pe banii gri ai interlopilor (întrucât grosul banilor vin din cântări la evenimente private, cele mai multe de interlopi). Că le glorifică voalat modul de viaţă, exultând şmecheria şi banii făcuţi uşor. Că, spre deosebire de hip-hop, unde lucrurile sunt spuse pe faţă, manelele codifică mesajul, îl spun oarecum cifrat – mai direct în anii ‘90, din ce în ce mai eliptic acum. De ce se întâmplă asta? Pentru că şmecheria devine o valoare tot mai dubioasă. 

 

În anii ‘90, şmecheria făcea legea şi oamenii se mândreau cu asta, că fac bani prin orice mijloace; acum, şmecheria e din ce în ce mai stigmatizată şi oamenii nu o mai scot la vedere. Dar să nu ne iluzionăm – ea e în continuare acolo, doar că a dispărut din spaţiul public. Acum oamenii tac şi fac.” (Adrian Schiop)

 

 

Amintiri de pe planeta M. de Doru Ciocanu. Desene de Lică Sainciuc (Colecția Rotonda).  Broșată, 180 pag. Preț: 25 RON/ 108 MDL

 „… pe când nu era nici Planeta Moldova, nici Pavel Stratan, nici Ghiță a Cleopatrei Stratan, nici Eroina lui Carla”s Dreams, era doar Doru Ciocanu. Metallica și Nirvana.

Unora le plăcea Metallica. Altora le plăcea Nirvana. Dar tuturor le plăcea Doru Ciocanu. Zuckerberg n-avea încă certificat de naștere. Facebookul nu era. Doru Ciocanu era cunoscut la Școala nr. 11, la Facultatea de Jurnalism și în alte case de stat din URSS.

„A avut o copilărie în general fericită, alături de părinți, bunici și, ulterior, sora-sa mai mică și frumușică, Aura. (…) Școala a decurs tot într-o veselie, materiile fixe reușindu-i cu dificultate sau deloc, iar cele umaniste, un pic mai ușor. (…) Armata la ruși i-a mai temperat pofta de viață — în doi ani Doru a citit două cărți și a tras un milion de gloanțe. (…) A studiat la Facultatea de Jurnalism a USM materii inutile. (….) Până a emigra în Canada, a colaborat cu mass-media…”

A mai scris până acum trei cărți. Dicționar Aufed 1. Dicționar Auafed 2. Dicționar Auafed 3.

Dar abia în Amintiri de pe planeta M. ne explică cu o naivitate care nu cade în derizoriu de ce în lume cerul e albastru și iarba e verde.” (Gheorghe Erizanu)

 

Toți oamenii Kremlinului. O scurtă istorie a Rusiei contemporane de Mihail Zâgar. Traducere din rusă de Vsevolod Ciornei (Colecția Cartier istoric).  Legată, 416 pag. Preț: 39 RON/ 179 MDL

„Această carte relatează despre istoria Rusiei în decursul aflării la conducerea ei a lui Vladimir Putin din 2000 până în 2015. La baza cărții au stat documente, surse deschise și zeci de interviuri personale unice, pe care autorul le-a luat de la persoane actuale din anturajul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin. Puse împreună, faptele, evenimentele, intrigile și opiniile eroilor formează o imagine completă a vieții Kremlinului, din care în premieră devine clară logica metamorfozei lui Vladimir Putin: cum și de ce dintr-un președinte liberal și prooccidental de la începutul anilor 2000 s-a transformat într-un conducător autoritar și unul dintre cei mai înrăiți rivali ai Occidentului.” (Mihail Zâgar)

 

Jungla lui Toco de Lavinia Braniște. Ilustrații de Anca Smărăndache (Colecția Cartier codobelc).  Legată, 24 pag. Preț: 20 RON/ 65 MDL

 

Jungla lui Toco e   o   carte   caldă   despre   prietenie   și   curiozitatea   față   de   lumea animalelor și plantelor. Mimi primește un tucan de ziua ei, prin care descoperă Brazilia, frigul și cum se face o junglă la balcon.  Jungla lui Toco e o carte pentru copiii de azi, deci nu lipsesc nici glumițele care au consacrat-o pe Braniște ca scriitoare. Cum ar fi: «Mimi se gândește că, dacă ar avea un cioc așa mare, i-ar trage capul în jos și ar merge aplecată toată ziua, ca un moș. Dar gheare albastre de dinozaur mic i-ar plăcea teribil să aibă. La grădiniță nu s-ar lua nimeni de ea.» (Vasile Ernu)

 

Eseu asupra poeziei moderne. Teoria și practica literaturii de Alexandru Mușina (Colecția Cartier popular).  Legată, 400 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL. Cofinanțată de AFCN.

 

 „Eseul lui Alexandru Mușina constituie o pledoarie articulată pentru specificitatea liricii moderne, dar, și prin  recuzarea postmodernismului românesc, rămâne, în al doilea  rând, o piesă importantă în ansamblul creației lirice și estetice a unui spirit febril, polemic și care s-a manifestat de asemenea  și publicistic în ideea de a limpezi apele destul de tulburi  ale poeziei noastre contemporane. Scrisul său stenic și încordat precum un arc voltaic este o lucidă lecție  de poetică, dar și de etică a creației și a receptării.” (Mircea Muthu)

 

Aproape de Grigore Vieru. O antologie de Emilian Galaicu-Păun și Dorin Onofrei (Colecția Cartier popular).  Legată, 280 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

„Poezia lui Grigore Vieru este expresia unei sensibilități ieșite din comun, aproape dureroase. Criticul literar care vrea să o analizeze simte o sfială, ca și cum ar trebui să atingă o rană. (…) Dincolo de teme – sacre sau profane –, ceea ce conferă o frumusețe tragică poeziei lui Grigore Vieru este conștiința valorii imense a limbii.” (Alex Ștefănescu)

 

 

Din lumea celor care nu cuvântă de Emil Gârleanu. Ediția a V-a (Colecția Cartier popular).  Broșată, 120 pag. Preț: 19 RON/ 69 MDL

„…prin compoziție, prin vibrația sentimentală, prin idilismul acelei vieți naive, povestirile sunt nu rareori încântătoare.” (G. Călinescu)

 

 

eBook Cartier

 

 

Horodiște de Ion Druță. Format epub. Preț: 3,99 USD

Eseu asupra poeziei moderne. Teoria și practica literaturii de Alexandru Mușina. Format epub. Preț: 3,99 USD

Despre istorie de Eric Hobsbawm. Traducere de Radu Săndulescu. Format epub. Preț: 3,99 USD

Bandiții de Eric Hobsbawm. Traducere de Ciprian Șiulea. Format epub. Preț: 3,99 USD

 

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate pe iBooks.

Difuzare București: email: [email protected]. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: [email protected]. Tel/fax: 022 20 34 91

 

 

 

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*