August 2016. Noutăți Cartier

August 2016. Noutăți Cartier

Arta covoarelor vechi românești basarabene de Gheorghe Mardare. Fotografii de autor (colecția cARTier). Legată, supracopertă, 336 pag. Preț: 79 RON/377MDL. Proiect editorial cofinanțat de Ministerul Culturii.

 

 „Încă din secolele XV-XVII Europa se pomeneşte inundată de covoarele orientale. Conform opiniei majorităţii specialiştilor, la baza decorului acestora se află o cultură străveche, nomadă. Pe parcursul secolelor, covoarele orientale au devenit chiar o estetică a ambientului european. În aceste condiţii, involuntar se pune problema dacă însăşi Europa a mai păstrat pe undeva propria-i tradiţie ornamentală, atât de bogat prezentă în străvechea cultură a neoliticului şi eneoliticului european. Şi chiar dacă această tradiţie s-a păstrat pe undeva, am fi foarte curioși să aflăm cam ce prezintă ea, această tradiţie, atât sub aspect estetic, cât şi sub aspect conceptual-filozofic.” (Gheorghe Mardare)

 

 

Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanț. Volum coordonat de Petru Negură, Vitalie Sprînceană și Vasile Ernu (colecția Cartier istoric). Legată, 360 pag. Preț: 49RON/230MDL. Proiect editorial cofinanțat de Ministerul Culturii.

 

 „Acest volum colectiv oferă mai multe perspective epistemologice şi disciplinare prin care prezintă şi analizează un anumit aspect al tranziţiei moldoveneşti. Contribuțiile, diferite ca stil și ca tematică, abordează doar o mică parte din transformările produse în spațiul Republica Moldova. Nu am pretins deloc să epuizăm toată paleta de aspecte şi problematici care ar merita să fie analizate pe îndelete într-un asemenea volum. Aceste contribuţii reprezintă mai degrabă nişte incursiuni preliminare într-o temă foarte complexă, ce merită şi sperăm că va fi explorată mai temeinic şi mai cuprinzător în viitorul apropiat.” (Petru Negură, Vitalie Sprînceană)

 

 

Aromânii în colimatorul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni: scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș de Nicolas Trifon (colecția Cartier istoric). Broșată, 92 pag. Preț: 18RON/55MDL 

 

„Marţi 5 iulie [2016] am aflat că Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, făcea parte dintre cei patru miniştrii pe care aţi decis să-i înlocuiţi din cauza gafelor sau a lipsei lor de implicare.  El  nu a reuşit să realizeze o campanie de informare a românilor din străinătate cu privire la votul prin corespondenţă, se preciza în comunicatul oficial.

 

Preocupat peste măsură de românizarea aromânilor din Balcani, Dan Stoenescu nu a mai avut timp sa se ocupe de sutele de mii de români care lucreaza în Italia, Spania, Franţa sau Anglia, ne-am zis pe moment. Satisfacţiei iniţiale procurate de demiterea acestuia, i-a urmat însă o constatare mai realistă : ministrul se schimbă, ministerul rămâne…” (Nicolas Trifon)

 

Dicționar Auafed 3 de Doru Ciocanu (colecția Rotonda). Broșată, 128 pag. Preț: 17RON/77MDL 

 

„Ideea fundamentală a cărții de față sunt două:

 

  1. Dumnezeu este managerul Cosmosului. În agenda Lui divină, crearea Pământului o găsim la sutimea a 42-a a secundei a 18-a
    de la ora 14.21 de miercuri, 10 iulie, anul 4 338 521 327 î. Hr.

 

  1. Durata unei clipe este de 100 de miliarde de ori mai mare decât în realitate.

 

  1. Crearea de planete este un proces destul de migălos și
    de costisitor. Mi-a spus-o un prieten înger, prieten cu un drac.

 

  1. Orice planetă este un organism viu. Ele se nasc, trăiesc,
    respiră, se bucură de viață, îmbătrânesc și, în cele din urmă, mor. Unele planete sunt pline de paraziți.” (Doru Ciocanu)

 

Filonul bizantin în cultura muzicală națională de Violina Galaicu (colecția Rotonda). Broșată, 208pag. Preț: 24RON/120MDL. Proiect editorial cofinanțat de Ministerul Culturii. 

 „Toate aspectele definitorii, de identitate ale muzicii sacre bizantine sunt în legătură cu condiția sa liturgică și eclezialitatea sa. Ea se integrează în contextul teologic general al slujbelor ortodoxe prin caracterul său scripturistic, prin încărcătura sa dogmatică, prin potențialul său revelațional, prin canonicitatea și tradiționalismul său, prin resorturile și reprezentările sale temporale, spațiale și cinetice. Alături de celelalte arte cultice, ea este o modalitate de teofanie, care însă îl poartă pe practicantul sau auditoriul ei spre suprasenzorialul inițierii apofatice. Am risca să afirmăm că în ansamblul (sau sinergia) artelor ecleziale muzica ar avea, parcă, un plus de ființare transcendentală. Privilegiul de care vorbim s-ar datora capacității sale unice de sublimare a realului, precum și existența unor afinități miraculoase între arhetipurile sale formale și codurile matriciale universale. De fapt, muzica liturgică bizantină își revendică rolul de substituent sonor al ideii transcendentale; ea stă sub semnul Absolutului.” (Violina Galaicu)

 

Sus la codru de Aurel Ciocanu. Ilustrații de Lică Sainciuc  (colecția Cartier codobelc). Legată, 32 pag. Preț: 12RON/55MDL. Proiect editorial cofinanțat de AFCN.

Pom înaurit. Ghicitori populare calendaristice. Selecție de Sergiu Moraru. Ilustrații de Lică Sainciuc  (colecția Cartier codobelc). Legată, 32 pag. Preț: 10RON/50MDL. Proiect editorial cofinanțat de AFCN.

Chameleonul din Istoria ieroglifică de Dimitrie Cantemir. Adaptare și ilustrații de Lică Sainciuc  (colecția Cartier codobelc). Legată, 32 pag. Preț: 10RON/50MDL. Proiect editorial cofinanțat de AFCN.

 

 

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebook-urile pot fi procurate pe iBooks și Barnes & Noble.

Difuzare București: email: [email protected]. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: [email protected]. Tel/fax: 022 20 34 91

 

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*