Joi, 10 decembrie crt., la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori de Vladimir Beșleagă, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Eugen Lungu, critic și istoric literar
Maria Șleahtițchi, scriitor
Andrei Țurcanu, scriitor
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier
„— Fiind iarnă, ger mare, povestea maică-mea la mulţi ani după aceea, când mă dezbrăcam și se vedeau oasele pieptului stricate, tat-to, beat acasă, vede trecând pe un oarecine pe drum și… Hai să se laude: Să vezi ce fecior am! Nici una, nici două, vine-n casă, te înhaţă așa gol cum erai, te scoate pe frigul cel mare afară și, dându-se la gard, mi te arată acelui trecător pe drum… Ai răcit rău dintr-aceea, te-ai îmbolnăvit și erai să mori…
Cum de n-am murit? Ce noroc am avut? Cum de-am scăpat cu zile?…
Asta a fost prima cumpănă în viaţa mea. Mi-a venit de la tatăl meu,
de la Vasile. Asta ar fi una din isprăvile lui, de-acum familist fiind și tată.
Atâtea urmau să vină!” (Vladimir Beșleagă)
Vladimir BEŞLEAGĂ s-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăiești, din Grigoriopol, RASSM. După absolvirea şcolii medii din satul natal (1950), urmează Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău (1955), apoi doctorantura la aceeași instituție (1958), lucrând la o teză despre proza lui Liviu Rebreanu, fără a o termina totuşi, din cauza cenzurii comuniste a vremii.
Timp de mai mulți ani este angajat la diverse publicaţii periodice, apoi se consacră muncii literare. Debutează în 1963, cu culegerea de nuvele La fântâna Leahului. În 1966, publică romanul de factură modernă, pe linie proustiană & faulkneriană, Zbor frânt, considerat unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române din Basarabia din secolul al XX-lea.
În 1969-1970, scrie poemul epic Noaptea a treia, rămas în sertar până în 1988, când vede lumina tiparului cu titlul Viaţa şi moartea nefericitului Filimon sau Anevoioasa cale a cunoaşterii de sine. Urmează alte romane: Acasă (1976), Ignat şi Ana (1979), Durere (1979), Sânge pe zăpadă (1985; primul dintr-o trilogie consacrată lui Miron Costin), Cumplite vremi (volumul II al trilogiei).
Figură marcantă a Renaşterii naţionale din anii 1988-1989, este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care adoptă Declaraţia de Independenţă. După 1990, i se reeditează mai multe scrieri; totodată, bibliografia autorului se completează cu noi titluri: Țipătul lăstunului (2006), Hoţii din apartamente (2006), Dirimaga (2009), Voci (2013) ş.a.
În seria de autor Vladimir Beșleagă la Editura Cartier au apărut:
- Țipătul lăstunului (poeme), 2006;
- Conștiința națională sub regimul comunist totalitar
(RSSM: 1956-1963), (studiu), 2008; - Vasile Coroban. Omul de spirit (eseu), 2010;
- Viața și moartea nefericitului Filimon (poem tragic), 2013;
- Zbor frânt (roman), 2013.
În pregătire: Cumplite vremi (roman).
Gânduri bune,
Mircea Voinea,
redactor PR
Intră în cărți pe www.cartier.md
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier
și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier