Зимняя сказка KEYA

Зимняя сказка KEYA

Екатерина Кожокару, чьи артистические выходы к публике с недавних пор происходят под именем KEYA, как подмечают ее родные, всегда, с самого раннего возраста, была неравнодушна к своим сценическим костюмам. Больше того: Катя придумывала их сама, и сама же, по возможности, воплощала их в реальность. Прелестная Катя выросла в красавицу KEYA, и наверняка, меняется в ее жизни что-то еще – неизменным можно назвать лишь это бурлящее море идей и фантазий, которые побуждают талантливую девушку пробовать себя и в других амплуа, помимо пения. Например, к праздникам она создала новую, кстати, третью по счету, коллекцию Lapland Fashion. Что нас удивляет, так это то, что вдохновляют на дизайн Катю дети. Редкое явление, и, как нам кажется, характеризующее автора коллекции. Для создания костюмов была использована печать на текстиле. В общем, все серьезно, невзирая на тему, и возраст адресатов. «Зимние праздники для всех детей – это волшебная сказка, когда сбываются мечты, и происходят всевозможные чудеса». Судя по результатам фотосессии, которую организовала KEYA, юным моделям пришлись по вкусу Катины фантазии.  

– Прежде всего, Катя, хочется спросить, почему Вы решились на новое сценическое имя? KEYA, конечно, звучит, но что оно значит? И что вы рассчитываете в новом, если можно так сказать, образе, творить?

– A venit momentul, cînd am simțit necesitatea să fac un pas mai matur în cariera la care țin și muncesc  de zi cu zi. A venit clipa să zic lucrurilor pe nume – și să îndepărtez numele propriu Ecaterina Cojocaru de tot ceea ce ține de show biz – astfel am dat start unei noi etape din viața mea, etapa în care numele KEYA (care deja îl țin în totalmente în gind și deja nu mă mai uimesc cînd sunt numită astfel :D) a devenit un personaj la fel de creativ ,  doar într-un nou ansamblu de viziuni, valori  și emoții. KEYA – așa am fost numită de prietenii mei din SUA, aceștia mereu zicînd că sunt asemenea unei cheițe de aur. Mai și ziceau ei că nu sunt simplă deloc la caracter – că sunt ambițioasă – dar ambițiile le sunt pe plac, mai ales că ei au cunoscut lumea mea interioră atunci cînd nu eram în muncă asiduă ci într-o odihnă relaxantă.  Așa că KEYA îl am de la my family from Miami . Călătoria în SUA a fost una desăvîrșită . Mi-am imaginat-o exact așa precum am și trăit-o. Ideea de a realiza un produs video pentru publicul de acasă, a venit pe parcurs, căci în bucătăria mea muzicală, aveam un dessert dulce preparat, dar înghețat pentru o periodă x la acel moment. Prietenii auzind piesa So Cheerio care am scris-o alături de Denmi  din Belorusia, au rămas plăcut surprinși de linia melodică, voce și text. Gîndeau ei că suntem noi cei care nu creăm lucruri cu adevărat de valoare, însă aici le-am deschis ochii. Fraza cu care am fost petrecută în avion, în gura mare au strigat „Good luck our KEYA”  — la care am scăpat o lacrimă, și am înțeles că mă întorc acasă la ai mei, cu noi puteri și noi scopuri.

– А теперь о коллекции. Это ведь не первая? Как долго создавалась? Автор, стоит понимать, – Екатерина Кожокару, или Keya. Но кто еще принимал участие в ее создании?

– Pe parcursul vieții, precum ziceam, am fost și voi rămîine firea care mereu crează. Colecții au fost două, iar cea de a treia Lapland Fashion – e o poveste de iarnă , cu 4 personaje firave, care au dat naștere unei sărbători în familia clienților noștri, dar și echipa K’ART. Echipa K’ART o formează oameni valoroși , profesioniști în domeniu, croitorese, web — designer , manageri, fotografi, tehnicieni și alții.

Un anișor în urmă, am creat colecția ETHNIC PARAD – aceasta a reunit 7 etnii ce locuiesc în Republica Moldova. Personajele paradei etnice au fost 7 fetițe uimitoare, care au fost alese sub conceptul și ideea proiectului. Ca mai tîrziu să continui tematica rochițelor,  printr-o a doua colecție care am denumit-o ‚Boho Chic’. Colecție ce poartă o climă exotică, fiindcă textilele printate au avut coloristică specială în nuanțe aprinse, acestea fiind înfrumusețate cu accesorii hand made din pene colorate , lemn și pietre.

Toate creațiile mele apar destul de rapid, dintr-un simplu motiv că este un interes al plăcerii, pe care o are drept necesitate sufletul meu, și cît mai mult atît mai bine :D.  Momentele de pregătire a stofei, tehnologia imprimării pe textile, procesul de cusut. Văzînd rezultatul în plina imagine doar la sesiune foto, lucrînd cu copii – inima mea se simte într-o zonă de comfort, căci unde e noblețe, sinceritate, și creație – acolo e paradisul meu.

– Вообще, любопытно, почему девушка выбрала объектом этого своего творчества детей? Ведь это, кажется, довольно сложная тема… Казалось бы, ближе то, что интересно сверстникам? Вы продолжаете чувствовать себя ребенком?

– Copiii sunt viitorul nostru – este fraza care am auzit-o pe tot parcursul vieții de la părinții mei. Creez alături de copii sesiuni photo și colecții vestimentare, fiindcă ei mă fac cu adevărat fericită. Rămân copilă alături de ei, fiindcă datorită zîmbetului sincer, pe care nu îl întîlnesc în calea mea în fiecare zi . Sunt gata să dau orice am mai bun pentru zîmbet și aventură. 

Dar dacă să vorbim nu doar despre plăcerile proprii, pot afirma că trăim într-un secol în care aș vrea să contribui măcar un pic, la educația generației care crește, și care va fi viitorul meu.  E important să le dezvăluim copiilor lumea vestimentației frumoase, căci eu mereu am crezut în faptul că oamenii poartă ceea ce sunt ei defapt. În sens că hainele purtate de noi, vorbesc despre noi. Astfel, fetele ar trebui să evidențieze – încrederea în sine în locul obrăzniciei, modestia, înțelepciunea și bunele maniere. Ce ține de semenii mei — la general e greu de descris. Ambițioși, talentați, diferiți și totodată indiferenți. Pentru mine, în general, oamenii indiferenți față de familie, studii, viitor, țară, dragoste  rămân a fi o enigmă. Cred în faptul că cîndva voi lansa și o școală de etică și estetică pentru fetițe – rămîine a fi un scop pe viitor.

– Почему именно такие необычные герои? Согласитесь, привычная Снегурочка (Alba ca Zapada), Снежинка, Мош Крэчун и вся свита были бы, может, понятнее и детям, и их родителям? 

– Moș Crăciun și Alba ca Zăpada sunt  personajele  în care nu copiii trebuie să se macsheze 😀 ci maturii pentru ași surprinde copii. Dacă îi zic fratelui meu la 3 anișori – hai să ne îmbrăcăm în Moșulică Crăciun, prima întrebare va fi – Eu în Moșulică? Vă dați bine seama ce ochișori mari era să se uite la mine cu un semn de întrebare pe mijloc . Astfel personajele abordate de această dată au fost —  Împărăteasa Cerbilor – Evelina, Regele Gerului – Dustin, Regina Steluțelor — Lenuța, și Împăratul Cadourilor – Vasilică. Copiii au fost entuziasmați de rolurile sale în timpul sesiunii, și s-au descurcat de minune împreună cu fotograful nostru Aurel Șeptichin.

– Катя, а вот интересно: в детстве Dам родители наверняка готовили костюмы к новогодней ёлке? Какой Dаш любимый костюм? И вообще, какой новогодний утренник запомнился ярче всего? 

– În copilărie – mămica mea a fost cea care crea pentru mine diverse costumașe. Din personajele pe care acum mi le amintesc – au fost Scufița Roșie , Prințesa fulgilor, Zîna florilor și a naturii, și da – unul dintre cele mai spectaculoase după mine a fost cel de Prințesa Orientului – Shaherizada.  Colegii de la grădiniță și cei de școală pînă acum îmi amintesc că eram deosebită prin felul de a mă manifesta. Iubeam scena, iubeam atenția publicului – și aceasta se reflectă pînă în ziua de azi.

– Почему именно печать на текстиле? Ведь Вы себе, если я правильно понимаю, усложнили задачу – ведь это уже и работа дизайнера? Обычных тканей, которые предлагают наши бутики, Вам не хватило?

– Tehnica imprimării pe textile – a apărut în viața mea mai demult. Aceasta se reflecta mereu printr-un frîu liber de creație, vroiam fluturi de specie morpho pe rochie– făceam . Poate că nu anume că dorințele mele erau mult prea complicate – dar eu iubesc exclusivitatea, și nu mă simt eu cînd e un lucru simplu sau fără să-mi definească lumea interioară. Pentru aceste creații – aveam nevoie de cunoștințe. În primăvară am fost în vizită la o companie care se bazează anume pe acest principiu – dorința se printează pe haină.  Am avut ocazia să văd mai multe tehnici – întrucăt la moment orice vestimentație pe care o am drept comandă – se transformă într-o operă de artă. Anul acesta am participat la fashion Week Moldova cu o rochie unică în flori, bazată pe tehnica noastră de lucru.

– Расскажите о маленьких моделях, участвовавших в фотосессии. Чьи дети? Понравились ли им костюмы? Может, какие-то пожелания высказали?

– Pentru copii ideea a fost una pe neprins de veste, căci ei nu știau unde anume merg , și ce îi așteaptă 😀 Unii dintre ei, știau doar că Mama Creație – KEYA  din nou îi așteaptă într-o poveste.  Eroii proiectului sunt prietenii mei, căci toți știu – că eu sunt prietena lor :D. În studiou am sărit în sus, ne-am fugărit, ne-am jucat și am petrecut cîteva ore – ca minutele…

Adevărat este că sărbătorile de iarnă îi fascinează cel mai mult, iar decorul din studiou ne-a dat de înțeles că suntem atît de aproape de noapte de Crăciun și Revelion. 

Какая дальнейшая судьба уготована коллекции?

– Cu cîteva zile în urmă , a avut loc prezentarea colecției pe podiumul unui Centru Comercial din capitală, în cadrul unui eveniment de caritate. Publicul a rămas frapat de copii, și vestimentație, așa am observat după aplauzele oferite de către toți cei prezenți.  Copiii se simțeau vedete – iar eu mă simțeam împlinită că am putut să le dărui această ocazie prin intermediul prezentării. Cei 4 eroi și-au luat vestimentațiile acasă , iar în urma acestuia, mulți părinți s-au adresat la noi pentru a crea opere de artă la fel cu tematica Sărbătorilor de Iarnă. Acum muncim pentru a împlini visurile și altor copii. Suntem fericiți că familia K’ART devine mai mare și mai apropiată!

În scurt timp lansez și cea de-a 4-a colecție care la bază va avea 2 culori, și două concepte, mai multe detalii le urmăriți în curînd pe pagina noastră oficială

– И, пользуясь случаем, попрошу Вас, Катя, пожелать что-нибудь нашим читателям в Новом году. 

– Fie ca sărbătorile de iarnă , să dăruie multă căldură în sufletele voastre! Anul care vine să fie unul mega fructuos, cu o gamă colorată de vise noi , iar  în cufărul vieții – să aranjați cît mai multe scopuri atinse de zi cu zi. Credeți în cee ace faceți, și viața neapărat vă va oferi multe oportunități care duc pe drumul sucesului!  Trăiți clipa alături de cei dragi! Și bucurațivă de copii și de noile creații!

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*