Ethno Jazz Festival. Day Four

Ethno Jazz Festival. Day Four

Violons Barbares (Bulgaria, Mongolia,  Franța)

 

Dandarvaanchig Enkhjargal – morin khoor, vocal

Dimitar Gougov – gadulka, vocal

Fabien Guyot – percutie, vocal

 

Violons barbares — sălbatici, impetuoşi, puternici, pasionaţi, fantastici! Inițiată acum câțiva ani, colaborarea muzicienilor acordă un sens deplin conceptului de muzică modernă, oferindu-ne complicitatea unor spații muzicale vaste. (Alain Bormann)

 

În anul 2008 au format în Franța un trio magnific, deși sunt muzicieni veniți din diferite lumi muzicale! Este o muzică multi – etnică, ciudată, fascinantă, plină de energie și umor, reprezentată prin intermediul a două viori de diverse origini și un percuționist francez. Pe scenă, un trio demn de acest nume: un mongol cu o vioara Morin khoor (vioară mongolă), un bulgar cu gadulka (vioară bulgară) și un francez cu-n set de percuție colectat din mai multe colțuri ale lumii. E o muzică impresionantă, de formare neobișnuită care ne creează un vis dintr-o combinație unică alcătuită din trei culturi. Repertoriul trupei se bazează pe melodii folclorice, tehnică vocală diafonică plină de overtoanele ce plutesc prin patru octave, plus virtuozitatea interpreților în compozițiile lor improvizatorice uneori jazzistice, sau de rock, uneori chiar clasice. Muzica lor, inspirată din folclorul epic, este incontestabil contemporană. Ne transmite un concept care ne îndeamnă spre o călătorie muzicală fascinantă, de o frumusețe tulburătoare. Chiar din primele sunete, publicul este capturat în această călătorie imaginară, purtat din Balcani până- stepele mongole prin melodii cântate timp de secole în aceste țări.

E o muzică creată cu pasiune și cu avânt de libertate, este o adevărată «punte» muzicală care se ridică între aceste trei culturi. Cultivând folclorul epic, vindecarea şamanică prin sunet, muzicienii ne uimesc prin virtuozitate, măiestrie impecabilă, energie și umor cald, datorită și overtoanelor magnifice cântate de Enkhjargal. Cântăreţul mongol generează overtone în plin spectrul audibil de patru octave, plutind între un șamanism misterios și un timbru de catifea. Fiind maestru al tehnicii vocale diafonice care permite producerea simultană a două note de înălțimi diferite, având ca efect o polifonie neobișnuită, Enkhjargal impresionează cu o gamă vocală extrem de largă. Muzicieni talentați care nu se limitează în spațiu, sunt îndrăzneți, parcurg mii de km creând un efect muzical inedit! Trio-ul acustic șterge distanța între stepele din Asia Centrală, Delta Dunării și Europa de Est, promovând stilul său prin World Music care în mod inerent este un apel la toleranță și deschidere. Ne-au confirmat deja că muzica mongolă, caracterizată prin interpretarea melodiilor lente, sub acompaniamentul de ritmuri rapide galopante se potrivește perfect cu melodiile poliritmice bulgare, cântate la gadulka lui Dimitar într-un tempou uluitor. Este un proiect care impresionează pe mulți ascultători cu gusturi estetice extrem de diferite. Diversele tehnici interpretative și bucuria nestăpânită a acestui trio uimitor nu lasă pe nimeni indiferent. Trio-ul triumfătorilor cucerește inimile spectatorilor prezenți la concertele formației, care în ultimii ani a căpătat o înaltă apreciere participând la festivaluri de Jazz, World Music, Rock și chiar festivaluri de muzica Pank.

 

English

 

Violons Barbares (Bulgaria, Mongolia, France). Dandarvaanchig Enkhjargal – morin khoor, vocal; Dimitar Gougov – gadulka, vocal; Fabien Guyot – percussion, vocal. In 2008, in France, they formed the magnificent trio that interprets multi-ethnical music – peculiar, fascinating, full of energy and humor – executed by two violin players and one percussionist. This is the trio with merited names: a Mongolian with morin khoor (a Mongolian violin), a Bulgarian with gadulka (a Bulgarian violin) and a Frenchman with percussion set collected from many corners of the world. The band gained high appreciation while participation in the festivals of Jazz, World Music, Rock and even in the festivals of Pank music.

_______________________________________________________________________

 

Klazz brothers & Cuba percussion (Germania, Cuba)

 

Bruno Bohmer Camacho – pian

Kilian Forster – bas

Tim Hahn – tobe

Alexis Estevez Herrera si Elio Luis Rodriguez – percutie

Trei muzicieni germani, membrii ai Orchestrei simfonice din Dresda au fondat formația Klazz Brothers în 1999. Un an mai târziu, în 2000, au organizat o serie de concerte în Cuba unde s-au întâlnit cu doi minunați percuționiști – Alexis Herrera Estevez și Elio Rodriguez Luis. În acest mod s-a fondat formația Klazz Brothers & Cuba Percussion. Povestea de succes a cvintetului a venit împreună cu o varietate de programe la care toate titlurile anonsează întâlnirea tradiţiei Vest-europeane cu muzica cubaneză: «Classic meets Cuba», «Opera meets Cuba», «Best of Classic Meets Cuba», «Mozart Meets Cuba» și proiectul «Symphonic Salsa» care prezintă un accesoriu unic pentru culori acustice, cu o dimensiune simfonică.

Concepția muzicală deosebită, Jazz, Latino, swing, salsa, muzica classică și ritmuri exotice — sunt câteva dintre elementele determinante ale muzicii lor. Și poate că cel mai fascinant lucru este maestria între realizarea unei muzici de tip cross-over, ce depășește stilistica clasică, jazzistică dar se inscrie unei noi estetici. Succesul muzicienilor este indiscutabil, fiecare concert este o senzaţie unică plina de surprize și umor elegant. În același timp, cvintetul se bucură și de aprecierea criticilor muzicali. Până în prezent, cvintetul a lansat șapte albume editate de SONY CLASSICAL. Primul album «Classic Meets Cuba» a fost distins cu un importan premiu conferit de revista ECHO la categoria «Clasica fără Granițe» – Premiu Echo Klassik (2003) precum și Jazz Award (2003 şi 2005), a fost nominalizat ca „Best Classical Crossover Album“ la Premiile Grammy 2005. Albumul » Mozart Meets Cuba » a primit un alt «Echo Klassik» in 2006. Muzica lor a devenit și o parte din coloana sonoră pentru filmele produse la Hollywood “Collateral” și „Hitch“.

 

English

Klazz brothers & Cuba percussion (Germany, Cuba). Bruno Bohmer Camacho – piano; Kilian Forster – basses; Tim Hahn – drums; Alexis Estevez Herrera and Elio Luis Rodriguez – percussion. Unique musical conception, Jazz, Latino, swing, salsa, classic music and exotic rhymes – these are some of the elements determining their music. The success story of this quintet came together with the variety of programs, where every title announces the meeting of West-European traditions with music of Cuba. Each concert is a pure sensation full of surprises and elegant music. Until now, the quintet released seven albums edited by SONY CLASSICAL. Their music was included into the soundtracks of some movies produced at Hollywood.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*